Adresa
vaše
forme!

Tekstovi

Balet – moja priča

Moju stariju sestru, koja mi je kao bebi plesala, su upisali na balet zato što je imala ravne tabane, s obzirom da ortopedi preporučuju upravo ovaj vid vežbi za decu koja imaju tu vrstu problema. Naša majka, pasionirani ljubitelj pozorišta, rado je prihvatila sugestiju lekara i sve obaveze koje je tečaj baleta sa sobom doneo. Vođenje i dovođenje deteta na časove, šila joj je bele tilane kostime, čak pamtim i neke šivene baletanke iz njene izrade. Kako je organizacija zaposlenim roditeljima uvek komplikovana, često sam s mamom odlazila da odvedemo I. na balet, sačekamo je dok čas traje. Nekad smo vreme provodile u čekaonici ustanove kulture, nekada u obližnjem kafiću sa po još kojom mamom malih balerina. Mama je uvek vadila neke papire i olovke iz torbe, kako bih ja imala čime da se zabavim. I crtala sam balerine, šta bih drugo. Moj prvi objavljeni rad izašao je u listu za decu Zeka, davne osmdeset i neke. Ispod rada stoji moje ime, neka mala brojka i objašnjenje tj. citat – balerine igraju, a publika ih s oduševljenjem gleda.  U jednom momentu mama me je dala na folkor u istoj plesnoj školi, valjda su se časovi poklapali, pa je tako mislila da reši moje dokono sedenje po holovima.

Moja sestra se seća Žizele, prve baletske predstave koju je gledala u Narodnom pozorištu,a ja se sećam kada nas je mama kaznila zbog učestalih sestrinskih svađa da ne gledamo premijerno izvođenje baleta za decu Petar Pan. Naravno, Petra Pana smo odgledale nekom narednom prilikom, ali sam mnogo godina kasnije mom kolegi, Duji Simiću, prvaku Baleta ispričala za ovu epizodu iz detinjstva i kako je svađa dve devojčice koštala užitka da upravo njega gledaju u ulozi za koju je ovenčan brojnim priznanjima.

Nastavi sa čitanjem

Sve prednosti sportskog plesa za razvoj vašeg deteta

Sportski ples razvio se iz društvenog plesa i prvoj polovini 20. veka. Predstavlja sportsku disciplinu, koja podrazumeva estetski oblikovane i koreografski osmišljene kretne strukture, koje se izvode uz muziku.

Ples je spoj sporta i umetnosti, jer s jedne strane zavisi od estetski izraženog pokreta, a s druge podrazumeva primeren i planski postavljen trening.   Sportski ples karakterišu estetski oblikovane i koreografski osmišljene kretne strukture, čija uspešnost izvođenja zavisi od estetski izraženog pokreta. Jedan od kriterijuma plesnog ocenjivanja na takmičenjima je upravo umetnički dojam izvođenja, kretanje uz muziku, muzikalnost, gde dolazi do izražaja individualnost plesača, lični pečat koji se daje kompletnoj slici. Pa možemo reći da umetnički aspekt sportskog plesa podrazumeva i izražavanje sopstvenosti i individualnosti kroz pokret.

Nastavi sa čitanjem

Znate li da balet produžava život?

Ovakav naslov ispisan na beogradaskim bilbordima sigurno bi skrenuo Vašu pažnju. Neki bi odmahnuli rukom, drugi glavom (i eto je već neka minimalistička koreografija). Treći bi pomislili kavkva glupost, četrvrti bi pohrlili u pozorište, a peti...ko zna? Nekima bi se ova misao, s obzirom da je svakodnevno na putu od kuće do posla i nazad, čitaju iznova i iznova na velikom reklamnom panou, zavrtela u malom mozgu u vidu virtuoznog okreta zvanog fouette za koji balerina izvevši ga 32 puta uzastopce, u kodi velikog pas de deux-a, dobija zasluženi gromoglasni aplauz.

I gle, samo koji dan zatim, zamislimo da je vikend, lep i sunčan, okupe se drugarice na kafi. Skupljaju se obavezno bar jednom mesečno da ukradu svoji momenat, da se ispričaju, da se kikoću kao kada su bile tinejdžerke, odmore i ogovaraju poslovođe, svekrve i neljubazne kasirice. Da razmene novosti, ukoliko promene nisu očigledne poput nove frizure, napupele trudničke tibe, sjajkastog kamena na domalom prstu, držanja... Ček, rekli smo držanja???

Nastavi sa čitanjem

Da li ste čuli za Balet fit? – Novi program u Performa fitness & dance

balet fit img 1642Višesatno sedenje na poslu utiče na nepravilno držanje tela kao i moguće bolove u leđima.  To je svakako nešto što nikome ne prija i zato je neophodna dodatna fizička aktivnost kako biste učinili nešto za sebe i svoje telo i bili u boljoj formi.

Balet fit je spoj vežbi kojima značajno možete popraviti držanje celog tela, izdužiti mišiće, podstaći sopstvenu ženstvenost i eleganciju, uz puno pozitivne energije. Nije neophodno predznanje klasičnog baleta.

Trening se sastoji od vežbi na parteru koje zagrevaju sve grupe mišića i priprema su za vežbe pored štapa, na centru sale i skokove. Ovo je prilika za sve one koji su želeli da se bave baletom, da sebi ispune želju, rekreiraju se na prijatan način, povećaju pokretljivost svog tela i prepuste se čarima igre, steknu kondiciju, vežbaju koncentaciju i kordinaciju. Časovi balet fit programa su prilika da uživate i opustite se uz klasičnu muziku i učinite nešto dobro za sebe.

Termini održavanja časova su utorak i četvrtak od 18h u Performa fitness & dance, trening centru.

Nastavi sa čitanjem

Male velike balerine nastupile su na Plesnim susretima

Deca su ukras sveta, kažu tekstovi dečije pesme koju smo svi rado pevali…Da je to istina pokazuju i Plesni susreti koji se već tradicionalno održavaju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu, koji svake godine okupljaju veliki broj plesača različitih uzrasta.

Ove godine smo sa zadovoljstvom učestvovali na festivalu gde su naše najmlađe balerine izvele svoju novu koreografiju i tako zablistale na sceni.

Osmesi dece i publike su nešto što je najvrednije i zato ćemo se truditi da tako bude i u buduće.  Hvala Ivi Ignjatović i Ivani Vlahović koje podstiču ono najlepše u deci i zajedno sa njima prave plesnu čaroliju.

Nastavi sa čitanjem

Prvo takmičenje i prvo mesto za naše najmlađe hiphopere na 5678 Festivalu

U subotu 16.novembra 2019. u Kombank dvorani održan je 5678 Festival plesa koji je okupio veliki broj izvođača različitih uzrasta koji su se takmičili u nekoliko različitih plesnih kategorija.

Naša hip hop grupa na čelu sa trenerom Duškom Bogićevićem je prvi put nastupala na ovom festivalu i sa svojom koreografijom “Work it” osvojila prvo mesto.

Takođe, u solo kategoriji su nastupale tri devojčice koje su pokazale da vole scenu i umeju da iznesu koreografije koje su dugo pripremale. Isidora Bojović je osvojila drugo mesto, Darija Mihajlović treće a Luna Zimonić zapaženo četvrto mesto.

Veoma smo ponosni na našu decu koja vredno treniraju kao i na roditelje koji nam daju bezuslovnu podršku na nastupima.

Nastavi sa čitanjem